Preben Hjortlund – vor mand i Vietnam

“Pak dit grej, bestil en billet, se at komme herud.
Vi ses,
Preben”.

Det var det svar jeg fik på baggrund af en flere sider lang anmodning om praktik, jeg som ung studerende på Aalborg Universitet havde sendt til Preben Hjortlund, chef for UNIDO i Vietnam. Prebens svar definerer hans personlighed: ingen pjat, kom videre! Prebens kontante og direkte facon har ikke ændret sig gennem årerne. Som landmandssøn fra Stenum ved Brønderslev ved Preben, at skal resultaterne komme, ja så er man nødt til at smøge ærmerne op og tage fat.

Preben er på alle måder en succes. Ud af gymnasiet med krav om karakteren 13 til sidste eksamen, det lykkedes naturligvis – det var jo det der skulle til. Videre på universitet for at blive cand.oecon, til forsvarsministeriet og indkøb af nogle F–16 fly og derefter til FN systemet med base i først Bangkok og siden Hanoi.

Da jeg møder Preben har han allerede tilbragt et par år i Vietnam, kører rundt i en US Willys Jeep med den amerikanske stjerne næsten udvisket og er i fuldt sving med at udvikle landet industrielt og sit netværk lokalt. Det gør han stadig, og især nytilflyttede danskere bliver indsluset med det samme. De lokale bekendtskaber udvikles også, og Preben bestrider så mange centrale poster, at nogle kalder Preben “Danmarks egentlige ambassadør i Vietnam”. Blandt dem tidligere Udenrigsminister Uffe Elleman-Jensen, som under et besøg straks anerkendte Prebens utrættelige indsats for at få dansk erhvervsliv til at interessere sig for dette entreprenante land.

Udover Uffe Elleman-Jensens udtalelse blev denne ihærdige indsats i 2009 anerkendt af Prins Henrik, som overrakte Preben Prins Henriks Æresmedalje og Dansk Eksportforenings Diplom. Preben har om nogen sat gang i køb dansk mulighederne i Vietnam. Prebens tålmodighed holder ikke til for mange overvejelser og med holdningen “hvor svært kan det være” tager han sædvanligvis altid det første skridt. Som fx da Migatronic A/S skulle i gang i landet, da B&O indså potentialet og da Cold Flood Prevention ApS besluttede sig for at finde en forhandler. Preben meldte sig på banen, indkøbte varerne, og så er man i gang.

Den, der har evnen, har pligten, synes at være Prebens motto. Alt i alt må det blot konstateres, at skal man have noget i gang i Vietnam, så er det hos Preben, man begynder sin rejse. Ingen dikkedarer, lige til sagen og gode resultater.

Preben har sin daglige gang som Administrerende Direktør for Hong Kong Handelshuset Schmidt Group of Companies Vietnam afdeling i Hanoi. Desuden er han initiativtager til Det Nordiske Handelskammer i Vietnam, hvor han var formand i fire år, og han var i ti år Formand og Næstformand for Det Europæiske Handelskammer i Vietnam, hvor han nu er det første honorære medlem. Han tog initiativet til den Danske skole i Hanoi, er repræsentant for Dansk Samvirke i Nordvietnam, og bestyrelsesmedlem i FNs internationale skole i Hanoi, British University Hanoi og Hanoi International Skole. Som en af ganske få udlændinge er han medlem af bestyrelsen for flere børsnoterede vietnamesiske firmaer. Og så er han Copenhagen Goodwill Ambassadør oveni.

Jeg har haft mange fantastiske møder med Preben gennem årerne samt hans dejlige familie med mor Hien i spidsen og deres tre skønne børn, Minh, Kathrine og Christina. Alle børnene i dag bosiddende i Danmark, hhv København og Hjørring. Preben møder man altid med et stort smil og et frisk “hva’ så svende”. Som eksponent for hvad Danmark står for, gå-på-mod og klar til at gå hele vejen med højt humør og en hele vejen i gennem imødekommende personlighed, finder man ikke bedre kandidat til posten som Mr. Denmark in Vietnam end Preben Hjortlund. Heldigvis for Vietnam, heldigvis for Danmark og ikke mindst heldigvis for os Nordjyder bosat her, så er Preben ikke på vej hjem til Danmark. Jeg ser personligt frem til mange flere humørfyldte og glade møder med Preben. Dette gælder også for det gigantiske netværk af alle mulige nationaliteter Preben har skabt gennem årerne, som han uden videre kobler sin omgangskreds op på.

Tillykke til Preben med de første 60 år, en ven man kan stole på, en kammerat i nøden og en stor dansker!

Preben Hjortlund celebrates his 60 year birthday on 31 May 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *