Norske hagemøbler truer regnskogen

Av: Susanne Kaluza 17. jun 2002 15:42, ny 16:55
Fra arkivet:
. Brasils regnskog borte om 50 år (26. jun 2001 09:55)
. Regnskogen mindre vill (02. jan 2001 09:49)
. Amazonas odelegges dobbelt så fort som ventet (08. apr 1999 12:03)
. Kjop miljovennlige hagemobler (26. apr 2000 17:06)

I år er flere store, norske forhandlere på Regnskogsfondets svarteliste. Felles for forhandlerne er at de selger hagemøbler laget av tømmer fra regnskogen.

Forbrukerrådet, Regnskogsfondet og en rekke andre miljøorganisasjoner har undersøkt årets utvalg i hagemøbler. Resultatet ble ikke like gledelig for alle.

– En miljøsinke
De fleste store forhandlere har valgt å unngå møbler fra regnskogen. Det har imidlertid ikke møbelgiganten Skeidar. I deres butikker kan du nemlig kjøpe meranti-møbler laget av trevirke fra regnskogen i Indonesia.
– Skeidar har dessverre blitt en sinke i miljøklassen. De er den eneste store kjeden som fortsetter å selge hagemøbler laget av regnskogstømmer, sier Lars Lovold, daglig leder i Regnskogsfondet, i en pressemelding.

Ikke godkjent
Trevirket i Skeidars møbler hogges i regnskogen i Indonesia, og er ikke FSC-sertifisert. Dette en en godkjennelsesordning som setter sosiale- og miljømessige krav til møbelproduksjonen.
Regnskogsfondet mener de kan dokumentere at det har vært ulovlig hogst i området der trevirket kommer fra, og at det er alvorlige konflikter med lokalbefolkningen.

Anbefalt av Bellona
Dette er imidlertid Skeidar sterkt uenige i.
– Vi har selv vort i Indonesia sammen med Bellona for med egne øyne å kunne se hvordan hogsten foregikk. På bakgrunn av de positive resultatene fra denne turen anbefalte Bellona oss å fortsette å handle med den lokale fabrikken, sier innkjøpssjef Tom Levorstad i Skeidar til Nettavisen.
Bellona uttaler at kjøp av tåmmer fra regnskogsomroder ikke er forsvarlig med mindre det foreligger sertifisering fra Forest Stewardship Counsil. Bellona krever at Skeidar finner seg en ny leverandør hvis tømmeret ikke er sertifisert innen utgangen av året.

Presser for godkjennelse
Tom Levorstad mener det ville vært totalt feil å boikotte den aktuelle fabrikken.
– Den aktuelle fabrikken i Indonesia er i en prosess for å bli godkjent. Dersom vi slutter å gjøre forretninger her, og slutter å presse på for å få den godkjent, vil ikke fabrikkeierne se noen grunn til å bruke penger på å rette seg etter FSC-kravene heller, sier Levorstad til Nettavisen.
Levorstad legger til at han synes Skeidar gjør en god gjerning for regnskogen.

Ikke kjøp
Lederen for Regnskogsfondet lar seg imidlertid ikke affisere:
– Folk bår unngå å kjøpe disse møblene, mener han.

Har bedret seg
Utviklingen har likevel gått i en positiv retning den siste tiden. For få år siden solgte nesten alle hagemobelforhandlerne møbler laget av ødelagt regnskog. I dag er situasjonen motsatt.
– Nesten alle norske hagemøbelforhandlerne har sluttet å kjøpe inn regnskogsmøbler. Bransjen fortjener honnør for at de har tatt regnskogsproblemet alvorlig, sier Lars Lovold.

Copyright © 2002 Nettavisen AS. All rights reserved.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *