Swedish-Thai Singer in Concert in Sweden

Jonas Anderson, popular Swedish singer in Thailand, will perform in his first ever concert in Sweden on Thursday 15 & Friday 16 October at 20:00, on Södra Teatern, Stockholm, and on Saturday 17 October at 18:00, on Sundsvalls Teater, Sundsval.
The concert is organized with support from Swedish Thai Chamber of Commerce, Thai Airways International och Amazing Value Thailand.


A portrait of Jonas in Swedish language is published here:


Jonas Wadenholm kunde ha varit en vanlig svensk kille. Men det är han inte. Han är superstjärna i Thailand, under artistnamnet Jonas Anderson. Denna smått osannolika saga började när Jonas var 9 år och familjen bestämde sig för att flytta till Thailand. Idag älskas denna rågblonda “farang” (utlänning) hejdlöst för att han lärt sig att på klingande thailändska använda den unika och svåra sångtekniken som innehåller scatsång och ett vibrato på gränsen till tremolo. Med en ny cd, hans åttonde i ordningen, 8 musiker och dansare kommer nu Jonas Andersson till Sverige för första gången.


När familjen och Jonas flyttade till Thailand hamnade de mitt i provinsen Korat (Nakhon Ratchasima) nordöst om Bangkok, ett livskraftigt centrum för thailändsk folkkultur och sedan medeltiden en viktig korsväg för nordliga och östliga influenser. Den var också en portal mot Khmerriket. Här blomstrar den inhemska musikstilen lookthung. Lookthung betyder “barn från fältet” och har sitt ursprung i landsbygden. Man kan jämföra den med countrymusiken och dess roll i Amerika: omåttligt populär i hela landet och i alla åldrar. Den musikintresserade Jonas tog snabbt till sig den lokala musiken och lärde sig snart att imitera inhemska popstjärnor och deras hits – och särskilt då den numera avlidna “drottningen av lookthung” Poom Puang Duangjan. Utöver flytande thai lärde sig Jonas också den nordöstliga dialekten issan, som lookthung ofta sjungs på.


Första gången Jonas provade på denna sångstil var i samband med ett kvartersfirande. Han blev ombedd att sjunga en sång från en populär TV-serie, och även om framförandet och tekniken var långt ifrån fläckfri blev gensvaret enormt.


– Lookthung är en viktig del av den thailändska livsstilen. Jag tror att det betydde mycket för dem att en utlänning försökte lära sig att sjunga det, och på detta sätt visa uppskattning för denna unika del av deras kultur, säger Jonas.

Det stora genombrottet kom när han upptäcktes av TV-personligheten Khun Wittawat och fick medverka i dennes populära show “At Ten”. Vid sidan av musiken är Jonas starkt engagerad i diverse välgörenhetsprojekt, och arbetar bland annat till förmån för föräldralösa barn och kampen mot narkotika.


Med en ny cd, hans åttonde, och 8 musiker och dansare kommer nu Jonas Anderson till Sverige för första gången. Missa honom inte!


Jonas Anderson, torsdag 15 & fredag 16 oktober kl 20:00, Södra Teatern,
Södra Bar&Kök öppet från kl 17:00
Entré: 300 kr. Student, Scenpassinnehavare och ungdom under 26 år: 220 k

Lördag 17 oktober, kl 18:00, Sundsvalls Teater, Sundsvall


I samarbete med STCS, Thai Air och Amazing Value ThailandMed vänliga hälsningar
Anneli Gunnar
Head of Public Relations\[email protected]
SÖ D R A T E A T E R N – en del av Riksteatern
Sveriges Internationella Scen \ Musik \ Teater \ Debatt
Sweden’s Foremost International Venue \ Music \ Theatre \ Debate
Mosebacke Torg 1-3, SE 116 46 STOCKHOLM
Phone: +46 8 531 99272 \ + 46 8 531 99 400 \ Fax: +46 8 64118 65 Cellphone/SMS: +4670682 9725
View our entire program at http://www.sodrateatern.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *